Den Hoek

tick, lyme disease, mites

Lyme: de kameleon onder de ziekten

Lyme: de kameleon onder de ziekten

Ook de humane kant van praktijk Den Hoek blijft in beweging. In december 2019 heeft humaan therapeut Annette Brenters de opleiding orthomoleculair Lyme-specialist afgerond.

De ziekte van Lyme is een infectie met de spirocheet-bacterie Borrelia. De belangrijkste en bekendste manier om een Boreliabesmetting op te lopen is door een tekenbeet, maar o.a. ook muggen, vlooien en luizen kunnen deze bacterie overdragen.

Borrelia kan zich heel goed vermommen en verschuilen. De ziekte van Lyme is daarom de kameleon onder de ziekten, wat het opsporen ervan ontzettend lastig maakt. In de praktijk werken we o.a. met de Lecherantenne. Dit is een energetische methode om een mogelijke Lyme-besmetting op te sporen.

De gangbare Lymetesten via huisarts of ziekenhuis zijn vaak antistoftesten, zoals de ELISA-test en de Western Blot-test, echter zijn deze testen helaas onvoldoende betrouwbaar gebleken.  

Nieuw bij Den Hoek is een samenwerking met Pro Health. Dit is in Nederland het enige laboratorium wat gespecialiseerd is in Lyme diagnostiek. Annette is namens Pro Health geautoriseerd om bloed af te nemen en in te sturen.

Ook vitamines, mineralen, een volledig bloedbeeld en lever- en nierfuncties kunnen ondersteunend aangevraagd worden. Een Borelia infectie (maar ook andere chronische infectieziektes) kunnen hierin verstoringen of tekorten veroorzaken. Het ontbreken van een Erythema Migrans na een tekenbeet (de bekende rode kring) wil niet zeggen dat er geen besmetting is. Een goede intake en het in kaart brengen van klachten is enorm belangrijk om een goed beeld te krijgen en een juiste behandeling in te zetten. Annette gebruikt hiervoor o.a. de vragenlijst van dr. Horrowitz.

Het verloop van de ziekte gaat via verschillende fasen en er kunnen diverse co-infecties en opportune infecties optreden. Dat maakt het vaak lastig om een (mogelijke) Lyme besmetting op reguliere wijze effectief te behandelen.

De ervaring heeft ons geleerd dat een adequate behandeling een combinatie is van een energetische behandeling, weerstand verhogen, ondersteund met natuurlijke medicatie en eventueel supplementen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk. 030-2961462

Scroll naar boven