Den Hoek

Voedingsconsult dier

Voedingsconsult dier

Bij Den Hoek kunt ook voedingsconsulten inplannen bij dierenarts Aleid Hillebrand. Voeding speelt vaak een rol in het ontstaan van een disbalans in het lichaam, dus het kan ook gebruikt worden om de disbalans weer recht te zetten.  Het is mooi om te zien dat er soms met kleine aanpassingen al grote verschillen kunnen optreden.

Het geven van dezelfde brokken of hetzelfde blikvoer gedurende een lange periode is eigenlijk niet wenselijk.

Vaak geven we een bepaald soort voer jaren achtereen. Meestal houden we nog wel rekening de leeftijd en mate van activiteit, maar er wordt niet gekeken naar bijvoorbeeld de seizoenen of naar wat voor type dier je hebt volgens de Vijf Elementen (Wu Xing).

Vanuit het perspectief van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bepaalt niet alleen de leeftijd en mate van activiteit, maar óók het jaargetijde en de basis-constitutie van een dier wat hij nodig heeft.

Bij mensen is het ook zo dat de één bijvoorbeeld meer eiwitten of juist koolhydraten nodig heeft dan de ander, en wij eten in de zomer ook anders dan in de winter.

Volgens de TCG hebben alle voedingsstoffen een thermische en energetische werking. Het maakt niet uit of het dan gaat om vlees, granen, groenten, zuivel, kruiden of specerijen. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke werking in het lichaam.

Zo kunnen bepaalde vleessoorten “verwarmend” of zelfs “heet” zijn, zoals lamsvlees. Zeker als het dier dit dagelijks krijgt kan dit op lange termijn bepaalde “hitte problemen”, zoals ontstekingen, geven.

De “hete” types, zoals de Vuur- of Houttypes, zullen daar sneller last van hebben dan bijvoorbeeld een Watertype. Een Watertype heeft soms juist warmte nodig.

Hoe deze “hitte problemen” tot uiting komen hangt af van de basis-constitutie van het dier. De één zal oorontstekingen krijgen, de ander maag-darmproblemen en weer een ander gedragsproblemen.

Wanneer er problemen zijn ontstaan dan speelt de voeding daar altijd wel een rol in, al is het maar om het probleem in stand te houden. In een voedingsconsult wordt er gekeken welke aanpassingen gemaakt kunnen worden om het probleem te helpen herstellen. Daarna wordt er een gebalanceerde voeding samen gesteld om problemen in de toekomst te voorkomen.  Dit wordt afgestemd op constitutie, seizoen en leeftijd van uw dier. 

Scroll naar boven