Den Hoek

Acupunctuur

Acupunctuur

Binnen onze praktijk wordt als behandelmethode, onder andere, acupunctuur toegepast bij zowel paard, hond, kat en humaan.

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het woord acupunctuur komt uit het Latijn: “acus” betekent naald en “pungere” betekent steken: door het aanprikken van bepaalde punten op de huid wordt een bepaald gewenst fysiologisch effect bereikt. Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt.

Methode

De acupunctuurpunten maken deel uit van een systeem van meridianen die over het lichaam lopen. Meridianen zijn simpel gezegd banen die energie (ook wel Chi genoemd) naar alle delen van het lichaam sturen. De acupunctuurpunten kunnen hiermee omschreven worden als energiepoeltjes die worden gebruikt om de energie in evenwicht te brengen.

Werking

De resultaten van acupunctuur bij dieren , zoals paard, hond, kat en natuurlijk ook andere diergroepen, zijn vaak goed en worden veelal sneller bereikt dan bij mensen, mits natuurlijk de juiste diagnose en therapie wordt ingesteld. Wellicht omdat ze geen weerstand bieden aan een therapie en minder met zich meedragen op psychisch vlak. Opvallend is dat veel dieren tijdens de behandeling in slaap vallen, of erg rustig worden, zelfs bij moeilijk hanteerbare dieren.

Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen.

Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft.

Behandelen van klachten

Acupunctuur kan goed worden gecombineerd met overige Westerse of Oosterse geneeswijzen en andere therapieën, behalve met sommige medicijnen zoals corticosteroïden. Vaak wordt er met acupunctuurzalf gewerkt, in plaats van met naalden, om de dieren zo min mogelijk te belasten. Daarnaast wordt ook Japanse acupunctuur, dry needling en lasertherapie  toegepast binnen de praktijk. Deze techniek is non-invasief: hierbij wordt met Ankhnaalden gewerkt die niet door de huid heen worden geprikt; de Ankhnaalden worden tegen de huid aangezet om het betreffende punt in evenwicht te brengen (c.q. te toniseren of te sederen).

In de diergeneeskunde wordt acupunctuur voornamelijk toegepast bij:

  • pijnklachten
  • bewegingsstoornissen (zoals heupdysplasie, artrose en andere kreupelheden, hernia en spondylose)
  • neurologische stoornissen
  • gynaecologische problemen
  • maag-darmproblemen
  • longproblemen
  • problemen op het emotionele vlak.

Een ander bijkomend voordeel van acupunctuur is dat men het dier als geheel aanpakt en niet slechts de klacht.

Scroll naar boven