Den Hoek

Vaccinaties hond en kat

Vaccinaties hond en kat

Het doel van vaccineren is het voorkomen van ernstige ziekten, die meestal een kans op dodelijke afloop hebben.

Door de ziekteverwekker (meestal een virus of bacterie) in verzwakte vorm toe te dienen, gaat het lichaam hier afweerstoffen tegen maken en is het voor een bepaalde periode beschermd tegen de betreffende ziekte.

Een inenting bevat altijd meerdere subgroepen van een ziekteverwekker en bevat meestal meerdere ziekteverwekkers tegelijk. Daarom is het een hele sterke en onnatuurlijke stimulatie van het immuunsysteem. Dieren kunnen daardoor een duidelijke terugval krijgen als ze met een genezingsproces van een andere ziekte bezig zijn (bijvoorbeeld een allergie). Ook kunnen allergische of toxische reacties ontstaan ten gevolge van de hulpstoffen die de entstof bevat.

Toch is enten vaak nodig, omdat bescherming tegen bepaalde ziekten nodig is of omdat het verplicht is in een aantal situaties. Bijvoorbeeld als je de hond of kat mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland.

Vaccinaties hond

Vaccinaties bieden bescherming tegen verschillende virale en bacteriele ziekten zoals Parvo, hondenziekte en de ziekte van Weil.

Door een jonge hond in de eerste levensmaanden herhaald te vaccineren ontstaat een basis afweer tegen deze aandoeningen. Door de vaccinaties, meestal jaarlijks, te herhalen blijf je het afweersysteem “up to date” houden.

De tijdsspanne waarin bij een dier afweerstoffen in het bloed voldoende aanwezig blijven, verschilt echter per dier en per gegeven vaccinatie. Zo zijn er tegenwoordig vaccins die maar 1x in de 3 jaar gegeven hoeven te worden. Ieder jaar de grote cocktail geven is ook niet meer nodig en ook niet wenselijk.

VacciCheck Titertest

Wij bieden de mogelijkheid om door middel van een bloedtest voor de hond te bepalen wat zijn/haar immuunstatus is ten opzichte van de te enten stoffen. Zo kunnen we heel gericht kijken wat wel en wat niet gevaccineerd moet worden op dat moment. Deze test bepaalt of het dier nog voldoende antistoffen in het bloed heeft tegen hondenziekte, parvo en adenovirus. Lees meer over de VacciCheck titerbepaling.

Onlangs heeft de WSAVA Vaccination Guidelines Group de Vaccicheck ook opgenomen in hun richtlijnen voor het vaccineren van honden. Meer informatie hierover vindt u op de website van WSAVA.

Vaccinaties kat

De meest standaard vaccinatie in Nederland voor de kat is die tegen katten- en niesziekte. Ook bij katten is het niet nodig om jaarlijks de hele cocktail te geven:

  • Bescherming tegen kattenziekte (panleucopenie virus) houdt zeker 3 jaar aan en is 100%.
  • De beschermingsduur tegen niesziekte (herpes en calicivirus) is korter en niet 100%, maar geïnfecteerde dieren zullen minder ziek worden.

Wanneer en hoe vaccineren

Afhankelijk van de leefomstandigheden (binnen – buiten , individueel – grote groep) loopt een dier meer of minder risico op infectie. Het is verstandig om het vaccinatieschema hierop aan te passen.

Om de bijwerkingen van een enting te minimaliseren, is het volgende aan te bevelen:

  • Vaccineer alleen wanneer dit nodig is.
  • Vaccineer tegen zo min mogelijk ziektes tegelijk.
  • Vaccineer alleen als een dier gezond is.

In onze praktijk vaccineren wij de honden en katten met een geïnverteerde vaccinatie, die de mate van belasting op het lichaam kan verminderen. Daarnaast werken wij ook met diverse medicatie die ondersteunend werken na een vaccinatie. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op met onze praktijk.

Lees meer over vaccinaties bij paarden.

Scroll naar boven