Den Hoek

Peesproblemen paard

Peesproblemen paard

Problemen pezen en banden paard

Deze aandoeningen kunnen geleidelijk erger worden, zoals bandproblemen bij hoefkatrolontsteking of peesproblemen die plotseling verergeren, zoals een peesklap.

In de meeste gevallen is er al langere tijd een disbalans in het paard aanwezig, waardoor het pees-en bandweefsel verzwakt is en de peesproblemen bij het paard ontstaan. Ook omdat de weefsels van de pees en banden niet op röntgenfoto’s (wel mbv echografie of MRI) te zien zijn, is er meestal al veel schade ontstaan als het paard kreupel gaat lopen.

Band- en peesweefsel is slecht doorbloed en geneest daarom langzaam. Door de holistische aanpak verloopt dit proces beter en sneller, ook omdat op deze manier het ontstaan van littekenweefsel zo veel mogelijk tegengegaan wordt.

Peesblessures bij paarden

Regelmatig zien we peesblessures bij paarden. Het is belangrijk om op zo’n moment de juiste stappen te ondernemen en het lichaam in een optimale conditie te houden om zo snel mogelijk te kunnen herstellen. En minstens net zo belangrijk is om een eventuele volgende blessure te voorkomen. Dat doen wij door het paard te behandelen met een holistische visie: het paard is zijn geheel bekijken en op zoek gaan naar de oorzaak van de blessure in het geval van overbelasting.

Veel peesblessures ontstaan aan de buigpezen van de voorbenen. De volgende pezen zijn daar aanwezig:

  • oppervlakkige en diepe buigpees
  • het check ligament
  • de tussenpees.

De meeste pezen in het lichaam vormen de overgang tussen spieren en botten. Een pees bestaat uit bundels die zijn opgebouwd uit peesvezels. De peesvezels zijn onderling met elkaar verbonden door een verbindingsstof (collageen). Op verschillende plaatsen is de pees omgeven door een peesschede die is gevuld met “smeervloeistof” (synovia).

Binnen de pees liggen maar heel weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Dit verklaart waarom een peesbeschadiging vaak traag geneest.

Oorzaak

Een peesontsteking is het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Meestal wordt dit veroorzaakt door (langdurige) overbelasting. Kleine scheurtjes (microtrauma) in het peesweefsel herstellen vaak weer vanzelf, maar als er te veel en te vaak scheurtjes ontstaan, volgt er een groter trauma (macrotrauma) en ontsteking.

Het paard is dan meer of minder zichtbaar kreupel en er is sprake van een zachte, warme zwelling. Blessures kunnen ook ontstaan, doordat het paard zichzelf aantikt met de achterbenen, de zogenaamde peesklap. Dit geeft een letsel aan de buitenzijde van de oppervlakkige buigpees. Ook kan het paard een acuut trauma oplopen als hij zich bijvoorbeeld verstapt.

Risico’s

Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij een paard sneller een peesblessure op zal lopen. Enkele voorbeelden zijn:
  • afwijkende bouw en stand van de voeten en benen
  • rugklachten
  • scheefheid van het lijf
  • slecht passend zadel
  • onjuist bekappen/beslaan
  • onjuiste training
  • slechte bodemkwaliteit

Om een peesblessure te laten herstellen en te voorkomen is het zeer belangrijk al deze omstandigheden te beoordelen en optimaal te krijgen.

Diagnose

Op basis van de anamnese, klacht en klinische verschijnselen zoals een gezwollen en pijnlijke pees, kan vaak de diagnose worden gesteld. In sommige gevallen zal een pees echo worden gedaan. In de meeste gevallen kan dit het beste gedaan worden na minimaal 10 dagen.

Behandeling vanuit onze visie

De behandeling van een peesblessure bestaat voor het grootste gedeelte uit rust en goede revalidatie. Tijdens de acute fase, als de pees opgelopen en warm is, is regelmatig koelen belangrijk voor het remmen van de ontstekingsreactie en stimuleren van de doorbloeding. Wanneer de eerste acute ontstekingsverschijnselen weg zijn, kan gestart worden met langzaam bewegen (stappen) aan de hand op harde bodem en eventueel vlakke verende bodem. Meestal zal geadviseerd worden dat eerst een periode aan de hand te doen en later onder de man. Belangrijk in deze periode is, dat er niet te veel werk wordt aangeboden, maar wel geleidelijk wat meer.

Zoals al eerder benoemd is een oorzaak van een peesblessure vaak langdurige overbelasting. Overbelasting kan onder andere voortkomen uit scheefheden in het lichaam. In de meeste gevallen zullen wij ook adviseren om het paard hiervoor te behandelen middels osteopathie en chiropractie, zodat de overbelasting op de pees tot een minimum kan worden beperkt.

Er is een energetisch verband tussen zwakke pezen en onder andere een lage leverenergie, waardoor het zinvol is een blessure ook middels acupunctuur te behandelen en eventueel ondersteundende kruiden toe te dienen. Vaak zien we dan dat het herstel in een stroomversnelling komt.

Wanneer het gehele lichaam wordt beoordeeld en behandeld bij een peesblessure en factoren die negatieve invloed hebben worden aangepakt wordt vaak de kans op recidief kleiner. Naast het behandelen van de mogelijke oorzaak, zullen we indien nodig ook de pees lokaal ondersteunen met een smeerbaar uitwendig middel.

Mocht u vragen hebben over onze behandelmethodes, neem dan gerust contact met ons op.

Scroll naar boven