Den Hoek

Vaccinaties paard

Vaccinaties paard

Het doel van vaccinaties bij paarden is het voorkomen van ernstige ziekten, die meestal een kans op dodelijke afloop hebben.

Door de ziekteverwekker (meestal een virus of bacterie) in verzwakte vorm toe te dienen, gaat het lichaam hier afweerstoffen tegen maken en is het voor een bepaalde periode beschermd tegen de betreffende ziekte.

Een inenting bevat altijd meerdere subgroepen van een ziekteverwekker en bevat meestal meerdere ziekteverwekkers tegelijk. Daarom is het een hele sterke en onnatuurlijke stimulatie van het immuunsysteem. Dieren kunnen daardoor een duidelijke terugval krijgen als ze met een genezingsproces van een andere ziekte bezig zijn (bijvoorbeeld een allergie). Ook kunnen allergische of toxische reacties ontstaan ten gevolge van de hulpstoffen die de entstof bevat.

Toch is enten vaak nodig, omdat bescherming tegen bepaalde ziekten nodig is of omdat het verplicht is in een aantal situaties. Bijvoorbeeld als je wedstrijden rijdt met je paard.Om de bijwerkingen van een enting te minimaliseren, is het volgende aan te bevelen:

  • Vaccineer alleen wanneer dit nodig is. Inentingen tegen bijvoorbeeld tetanus zijn niet elk jaar nodig.
  • Ent tegen zo min mogelijk ziektes tegelijk.
  • Vaccineer alleen als een dier gezond is.

Op onze praktijk vaccineren wij de paarden met een geïnverteerde vaccinatie die de mate van belasting op het lichaam kan verminderen. Voor paarden die vaak negatief/allergisch reageren op de vaccinatie is dit een goede oplossing. Zwelling, moeheid, stijve spieren, bultjes of jeuk zijn enkele voorbeelden van allergische reacties na de vaccinatie. De geïnverteerde vaccinatie is gewoon een geldige vaccinatie en voldoet dus aan alle eisen voor het rijden in wedstrijdverband. Daarnaast werken wij ook met diverse medicatie die ondersteunend werken na vaccinatie. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op met onze praktijk.

Influenza en Tetanus vaccinatie:

Paarden die binnen Nederland deelnemen aan wedstrijden moeten gevaccineerd worden. Daarvoor gelden bepaalde regels:

  • Een paard moet een basisvaccinatie gehad hebben. Dit houdt in dat het paard twee influenza en tetanus vaccinaties heeft gekregen met een periode van 6-8 weken er tussen.
  • Daarna moet het paard jaarlijks gevaccineerd worden met de influenza vaccinatie.
  • De tetanus vaccinatie hoeft niet jaarlijks herhaald te worden. Tetanus is namelijk geen besmettelijke ziekte, maar kan optreden na een wondinfectie. Momenteel worden nog veel paarden jaarlijks of zelfs 2x per jaar gevaccineerd met tetanus. Dit is een onnodige belasting voor het immuunsysteem. Ook lijken de pijnlijke en/of stijve spieren na een vaccinatie met name het gevolg te zijn van de tetanus vaccinatie. De influenza en tetanus vaccins zijn al enkele jaren gecombineerd en los van elkaar te verkrijgen.

Titertest met de TetaCheck voor paarden! Middels een bloedtest kan worden vastgesteld of er nog voldoende antistoffen in het paardenlichaam aanwezig zijn tegen Tetanus of dat het paard geënt moet worden. Lees meer.

 Rhinopneumonie (Rhino)

Wij vaccineren geen Rhinopneumonie vaccinaties. Meer informatie kunt u nalezen in het Rhino virus artikel op onze website. U kunt via ons druppels krijgen, die de reactie / belasting na de vaccinatie verminderen.

West Nijl virus

Ook voor de West Nile-vaccinatie kunnen wij geïnverteerde medicatie maken waardoor de belasting van deze vaccinatie verminderd wordt. Wij raden aan om 1 week voor de vaccinatie te starten met deze medicatie en daarmee door te gaan tot 2 weken na de enting.

 

Meer informatie over de vaccinaties bij hond & kat, kunt u lezen op de pagina vaccinaties hond en kat. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op met onze praktijk.

Scroll naar boven