Den Hoek

PATIËNT VAN DE MAAND-TESS

Patiënt van de maand - Tess

De hond Tess is patiënt van de maand december 2019. In mei 2017 kwam de toen 4 jarige Tess op consult bij dierenarts Elske Buijs.

Toen ze 10 maanden oud was werd ze gebeten door een teek. Uiteraard is de teek verwijderd, maar daarna begonnen de klachten.
Haar hoofd werd enorm opgezet, maar gelukkig was dit met medicatie onder controle te krijgen.
Als 2 jarige valt Tess ook nog eens van de trap. Hier houdt ze ED (elleboog-dysplasie) en uiteindelijk een vergroeiing van de nekwervels aan over.

Zomer 2016 was Tess met haar baasje in Italië en daar werd ze ontzettend kreupel. Terug in Nederland werd gestart met onderzoeken. Er werden foto’s, bloedonderzoeken naar onder andere Lyme en Leishmania.en zelfs een CT-scan gemaakt, Naast de eerder geconstateerde ED en vergroeiing van de nekwervels kwam hier verder niets uit. Tess kreeg pijnstillers en prednoral (waar ze helemaal kaal van werd) en ook liet haar baasje elders acupunctuur en chiropractie toepassen. Helaas was dit allemaal niet voldoende. Regulier was er verder niets aan te doen.

Toen Elske Tess voor het eerst zag was ze ook linksachter kreupel en extreem stijf. Elske: “Ik voelde haar gewrichten onder mijn handen kraken.”

Uit de metingen kwam toch de ziekte van Lyme naar voren, ook al was dat in eerder bloedonderzoek niet meer te zien. De ziekte van Lyme is regelmatig niet meer terug te vinden in het bloed, maar kan dan wel sluimerend in het lichaam aanwezig zijn en klachten veroorzaken.

Een behandeltraject werd gestart. Al snel kreeg Tess last van een flinke beginverergering, die zich uitte in nog slechter bewegen en werd ze ook aan andere poten mank. Helaas kreeg ze ook maag-darmklachten door de Lyme middelen. De eigenaar van Tess en Elske hielden nauw contact om dit te monitoren en eventueel dingen aan te passen.
Een zware periode voor zowel het dier als de eigenaar.

Na een kleine maand kwamen voorzichtig de eerste positieve berichten. Haar maag,- darmstelsel was weer rustig en ze liep een stuk beter. Ze was zelfs weer wat aan het rennen en ook begon ze weer voorzichtig te spelen.
Helaas is Lyme niet zomaar opgelost en kreeg Tess in de afgelopen 2 jaar nog een paar flinke terugvallen. Bijvoorbeeld na het afbouwen van de middelen. Ze kreeg een auto-immuun reactie in haar kauwspieren, ook dat soort ziektebeelden kunnen door de ziekte van Lyme optreden.

Door weer een nieuwe tekenbeet kwam er ook nog een terugval in haar gewrichten. Gelukkig waren we er dit keer veel sneller bij en waren deze terugvallen van korte duur.

De reguliere pijnstillers konden langzaam worden afgebouwd naar een minimale dosering en uiteindelijk zelfs worden gestopt. Nu na ruim 2 jaar durven we eindelijk te zeggen: het gaat goed met Tess! Wel nog met dagelijkste ondersteuning van onze middelen en wat supplementen, want stoppen geeft gelijk weer klachten en een terugval.

"Tess en ik zijn zo blij dat ik de keuze heb gemaakt om over te stappen van het reguliere naar Den Hoek!!!!!!!

De onderstaande filmpjes, gemaakt door haar eigenaresse, spreken voor zich. Ze loopt niet meer in telgang en oogt echt soepel.

Scroll naar boven