Den Hoek

PATIËNT VAN DE MAAND – THEO

Patiënt van de maand -Theo

Eind juni 2019 kwam Theo voor het eerst op consult bij onze dierenarts Aleid Hillebrand.

Het ging niet goed met de 9-jarige Theo, hij leek verlamd. Het begon met stijver en wijdbeens lopen, maar al binnen een paar dagen kon hij helemaal niet meer lopen en zakte door zijn pootjes. Direct werd Theo naar hun dierenarts gebracht. Er werd een bloedonderzoek uitgevoerd, maar daar kwam niets bijzonders uit.
Het rare was dat de reflexen van Theo normaal leken, hooguit iets vertraagd, iets dat niet past bij het beeld van een echte verlamming. Om meer te weten te komen zou er een MRI gemaakt moeten worden, maar er bestond een kans dat ook daaruit niet duidelijk naar voren zou komen wat er precies aan de hand was. De reguliere dierenarts schreef pijnstillers en ontstekingsremmers voor, maar hier knapte hij helaas niet van op.

Aleid vertelt: “Ik was in het begin best heel sceptisch om voor zo’n ernstig probleem een ‘alternatieve/ complementaire behandeling’ te beginnen en vond dat er eerst meer regulier onderzoek gedaan moest worden.

 Ik maakte de afspraak met de eigenaren van Theo dat ik toch zou gaan meten, maar wanneer daar niet heel duidelijk iets uit naar voren zou komen, ze dan alsnog een MRI zouden laten maken. De eigenaren gingen hiermee akkoord.

Bij het meten kwam ik uiteindelijk uit op een Lyme infectie in de hersenen en hierdoor spierzwakte/ gedeeltelijke verlamming van de poten. Tijdens de eerste behandeling heb ik onder ander het geluidsprotocol voor Lyme gebruikt en hebben we een behandeling met acupunctuur en neuraaltherapie ingezet. Ook kreeg hij ondersteunende middelen mee voor thuis. De prognose (het vooruitzicht hoe de ziekte zou gaan verlopen) was op dat moment echt niet goed en we spraken af dat we per dag moesten bekijken of er vooruitgang in zat en of het nog zinvol en dierwaardig was om door te gaan met de behandeling.”

Een intensief behandeltraject volgde, waarbij de eigenaren van Theo en Aleid nauw contact hielden. Het begon met kleine verbeteringen. Hij liet steeds een beetje meer oude gedragingen van zichzelf liet zien, maar hij kon nog steeds niet op zijn pootjes staan. Zijn baasjes hebben zich voor 200% ingezet voor zijn revalidatie thuis: hem zo comfortabel mogelijk houden, helpen met eten en ontlasten met behulp van klysma’s, veel verleggen en natuurlijk heel veel oefenen met bewegen (in het water, op een rol of met een bal).

Een kleine maand na de eerste behandeling werden de berichten steeds positiever, Theo ging steeds meer zelfstandig eten en tijdens de hydrotherapie was hij voorzichtig begonnen te bewegen! Hij bewoog eerst alleen een beetje met zijn voorpoten, maar later ook zijn achterpootjes. Uiteindelijk maakte hij ook een paar stapjes in het water, hij zette zich af op de bodem!

Aleid: “Hij begon weer aan te geven dat hij mee wilde met de wandeling van de andere honden. Theo blafte dan, alhoewel dat in het begin nog wat schor was. Hij ging dan mee in het wagentje en voelde zich duidelijk happy! Ook kreeg hij weer praatjes en dat is altijd goed. Begin augustus was Theo zover dat hij weer zelfstandig kon ontlasten en tijdens de hydrotherapie begon hij na een paar minuten met alle 4 de pootjes te zwemmen!”

Met enige regelmaat komt Theo naar de praktijk voor geluidsbehandelingen en acupunctuur. Half september was Theo er weer en ging het goed! Hij kon weer staan en lopen, hetzij soms nog wankel, maar er is weer een begin. Hij kwam nog wel in het wagentje, want echt ver lopen gaat nog niet zo goed. De intensiteit van de behandelingen neemt nu af, Theo moet weer spieren gaan kweken.

In oktober was Theo weer bij Aleid: “Ik stond zelf te kijken van het verschil, hij kwam lopend de praktijk binnen! Natuurlijk is hij er nog niet, het herstellen van zo’n Lyme infectie kost heel veel tijd. Gelukkig heeft Theo ontzettend lieve en zorgzame baasjes. Zij hebben ongelooflijk veel tijd en energie in zijn herstel gestoken en gelukkig met een heel mooi resultaat. Petje af voor zijn baasjes! Zij mogen ten alle tijden contact met mij opnemen voor overleg, maar ik hoop dat dat niet nodig is want dat betekent dat het goed gaat met Theo 😉 !”

 

De foto’s komen uit een filmpje die de eigenaren hebben gemaakt tijdens het herstel van Theo., hierdoor zijn de foto’s van wat mindere kwaliteit.

Scroll naar boven