Den Hoek

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op het opzoeken van en (voor zover mogelijk) herstellen van gewrichtsblokkades en bewegingsbeperkingen door middel van mobilisatie en manipulatie. Manuele therapie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere technieken van zowel osteopathie als chiropractie.

Vooral voor paarden is het uiterst belangrijk is om de rug soepel te kunnen gebruiken in verband met de belasting van de rug door de ruiter en de te verrichten arbeid.

“Gedragsproblemen” als steigeren en bokken zijn dikwijls een indicatie voor een blokkade van een of meerdere wervels. Ook verkorte passen, kreupelheden, hoofdschudden, het moeite hebben met het inbuigen van de hals en diverse andere klachten kunnen een gevolg zijn van een wervelblokkade.

De oorzaak van een wervelblokkade kan zeer divers zijn:

  • vastliggen in stal
  • uitglijden/vallen
  • rijtechnische problemen
  • ook problemen met interne organen kunnen aanleiding geven tot pijn of een blokkade in de wervelkolom. Andersom kunnen interne problemen ook veroorzaakt worden door wervelblokkades.

Uiteraard zijn manuele therapie, chiropractie en osteopathie ook goed inzetbaar voor dieren zoals honden en katten.

Wanneer een vorm van manuele therapie wordt ingezet voor uw paard, dan mag u de eerste 3 dagen (of langer op advies van de dierenarts) na de behandeling niet met uw paard gaan rijden, want de rug kan pijnlijk zijn na de behandeling en belasting is dan ongewenst. U kunt uw paard wel longeren (zolang niet met hulpteugels!) en/of gaan wandelen.

Scroll naar boven