Den Hoek

Chiropractie

Chiropractie

Chiropractie is een behandelvorm op basis van manuele therapie (met handen), met het doel blokkades, stoornissen van het zenuwstelsel te lokaliseren en te behandelen. Chiropractie richt zich op de wervelkolom, de benen en het zenuwstelsel.

Een gezonde wervelkolom en een gezond lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbinding wordt gevormd door het zenuwstelsel. Een groot deel van het zenuwstelsel loop door de wervelkolom.

Het chiropractisch onderzoek richt zich op de gehele wervelkolom, maar ook op de gewrichten en de banden in de benen. De beperking in de beweegelijkheid van de gewrichten van wervelkolom, het bekken en benen kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden. Chiropractie heft deze blokkades op, waardoor ook de effecten op het zenuwstelsel en de gevolgen daarvan op het gehele paard worden verminderd.

De blokkades in de gewrichten zijn niet altijd waarneembaar op röntgenfoto’s of met echografie, maar kunnen wel de oorzaak zijn van bijvoorbeeld kreupelheden, stijfheid of onvoldoende spierontwikkeling in bepaalde regio’s van het lichaam.

Een goede chiropractische behandeling zorgt ervoor dat de gewrichten weer goed kunnen functioneren, geeft een vermindering van pijnklachten en kan medicatie en de noodzaak tot operaties verminderen.

chiropractie-2

Chiropractie is een van de mogelijke therapievormen van de holistische behandeling en zal worden ingezet nadat een diagnose is gesteld door middel van de anamnese, een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een bewegingsonderzoek. Daarnaast zal de diagnose ondersteunt worden door de lecher antenne metingen en wordt er gekeken naar het zadel en de voeding. Op deze wijze kan een diagnose gesteld worden wat de oorzaak van de klacht is en waar de blokkades aanwezig zijn en wat dit als gevolg heeft voor het zenuwstelsel en dus voor uw paard.

Welke klachten behandelen met chiropractie

Chiropractie wordt bij onze praktijk voornamelijk ingezet bij klachten zoals:

  • Rugproblemen
  • Vastzitten
  • Kreupelheden
  • Spierproblemen
  • Problemen van het zenuwstelsel

Verschil Osteopathie en Chiropractie

Osteopathie focust op het opheffen van blokkade door het gehele lichaam, zodat de doorbloeding van alle weefsels, lymfesysteem (afvoer van vocht), organen en zenuwstelsel goed kunnen functioneren. Problemen met interne organen kunnen aanleiding geven tot pijn of een blokkade in de wervelkolom. Andersom kunnen interne problemen ook veroorzaakt worden door wervelblokkades.

Chiropractie is gericht op de wervelkolom en het functioneren van het volledig zenuwstelsel, zodat ook hier gekeken wordt naar de impact op het gehele lichaam, maar de manipulatie zich richt op wervelkolom en bekken.

Scroll naar boven