Den Hoek

Lasertherapie

Lasertherapie

Al onze dierenartsen werken in de basis hetzelfde, maar in de loop der jaren ontwikkelen zij natuurlijk ook hun eigen werkwijze.

Naast de klassieke acupunctuur hebben sommige dierenartsen aanvullende technieken die zij gebruiken. Zo gebruikt Aleid Hillebrand weleens een laserpen om acupunctuur toe te passen.

“Soms maak ik gebruik van een laserpen om acupunctuurpunten te stimuleren in plaats van naaldjes te gebruiken. Laserlicht is een andere manier om de punten te stimuleren en kan dus ook gebruikt worden om een acupunctuur-behandeling te geven.”

Voor een aantal patiënten blijkt dit een uitkomst te zijn, omdat zij bijvoorbeeld de naaldjes niet prettig vinden.

Ook hele angstige dieren hebben baat bij deze techniek, omdat ze zo een stuk minder aangeraakt hoeven te worden.

Aleid: “Ik werk ook veel met konijnen en met name bij hen vind ik de laser heel prettig werken. Natuurlijk zijn er ook nog andere “non-invasieve” manieren om acupunctuurpunten te stimuleren die we ook op Den Hoek toepassen, zoals het gebruik van de gouden en zilveren
Ankh-naalden en acupunctuurzalf. Per patiënt bekijk ik wat geschikt zou kunnen
zijn.”

Laser wordt sinds de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in de
acupunctuur gebruikt, in diezelfde periode kreeg het ook zijn plek in de reguliere geneeskunde. De intensiteit van het laserlicht dat voor acupunctuur wordt gebruikt is echter zwakker dan voor de reguliere geneeskunde en is daarom veilig en niet pijnlijk.

Laserlicht bestaat uit zeer geconcentreerde bundels van licht en gaat door de huid heen. Het rode licht heeft één specifieke golflengte wat cellen en de mitochondria in de cellen in dat gebied stimuleert. Het licht beweegt zich eveneens door de meridiaan (fascie) heen én heeft effect verderop in het
lichaam.

Het afgelopen decennium is uit onderzoeken steeds meer bewijs naar
voren gekomen dat de meridianen die in de Oosterse geneeskunde bekend zijn, eigenlijk de fascie (bindweefsel) is die rondom de spieren, botten en organen
zit. Denk bijvoorbeeld aan zenen die door vlees lopen en spiergroepen van elkaar
scheiden, maar ze ook verbinden.

Met deze theorie van de fascie kan verklaard worden waarom stimulatie door laserlicht of een naaldje in bijvoorbeeld de voet, effect heeft op de organen in het lichaam. De fascie verbindt alles met elkaar.

Scroll naar boven