Aanvragen mestonderzoek
Neem contact op met de praktijk om te bespreken of de klachten van uw paard in aanmerking komen voor een mestonderzoek. Vul vervolgens het digitale inschrijfformulier in en stuur de mest op. Klik hier voor het formulier.
Mestonderzoek paard zand in de darmen
U kunt de mest van uw paard laten testen op aanwezigheid van zand. Het is belangrijk dat wanneer u een mestbal instuurt voor onderzoek, u deze op de juiste wijze hebt verzameld. De mestbal moet vers zijn en niet op een zanderige ondergrond liggen. Ook mag het paard er niet op zijn gaan staan. Zo krijgen wij het meest betrouwbare beeld van aanwezigheid van zand in het maagdarmstelsel.
Wanneer een paard zand in het maagdarmstelsel heeft, kan het zijn dat dat niet continu wordt uitgescheiden. Wat betekent dat het onderzoek, indien negatief, herhaald moet worden.
Zand in de darmen
Paarden krijgen vrijwel altijd zand binnen met eten. Dit is bij hele kleine hoeveelheden geen probleem, dan wordt het uitgescheiden met de mest.
Wanneer er te veel zand binnen komt, gaat dat zakken in de darm en zal het moeilijk worden om het uit te scheiden. De peristaltiek van de darmen zal worden belemmerd.
Zand beschadigd het slijmvlies in de darm. De vertering en opname van voedsel worden verstoord. Het kan leiden tot diarree, koliek, vermageren.
Sommige paarden likken zand op. Dat kan op een aantal dingen wijzen, onder andere verveling/gewoontegedrag, tekort aan mineralen, tekort aan ruwvoer, maagklachten, verstoorde darmdflora. Omdat dit gedrag de nodige risico’s met zich mee brengt, is het raadzaam dit probleem aan te pakken.
Preventie
- zorg ervoor dat een paard voldoende ruwvoer krijgt, zodat zand goed kan worden afgevoerd ( 1,5- 2% van het lichaamsgewicht). – voer een paard geen ruwvoer op een zandbodem.
- zorg ervoor dat paarden op een schrale weide voldoende ruwvoer bijgevoerd krijgen, om te voorkomen dat ze elk grassprietje (met zand) gaan eten.
- voorkom dat uw paard zand gaat likken.
Therapie
Het is belangrijk om het zand zo snel mogelijk uit de darmen te krijgen. Het is dus belangrijk dat uw paard het zand niet meer in kan nemen. En dat het zand wordt afgevoerd.
Als eerste is veel hooi belangrijk, om de darmperistalstiek te stimuleren. Daarnaast is psyllium ofwel vlozaad belangrijk om te geven. Dit vormt een gelachtige massa in de darm, welke het zand meeneemt. Het kan weken tot maanden duren voordat het zand uit de darmen is.
Voor meer informatie hierover zijn wij per mail of telefonisch bereikbaar.