Den Hoek

Den Hoek inside

Team spirit

Op een bijeenkomst voor praktijkmanagers kwam onze praktijkmanager Stefanie in aanraking met het concept DISC.

DISC staat voor:

  • Doelgericht (extravert en taakgericht gedrag) heeft de kleur rood.
  • Interactief (extravert en mensgericht gedrag) heeft de kleur geel.
  • Stabiel (introvert en mensgericht gedrag) heeft de kleur groen.
  • Conformerend (introvert en taakgericht gedrag) heeft de kleur blauw.

Uit historisch en hedendaags onderzoek zijn meer dan 10 verschillende modellen van gedragstypen voortgekomen. Veel van deze modellen hebben 1 ding gemeen, ze delen het gedrag in 4 basis categorieën in: DISC.

Door je eigen gedrag te herkennen kun je dit verbeteren. Je leert je sterke kanten te ontwikkelen en beter te benutten. Daardoor wordt je uiteindelijk professioneler en productiever. Door dit als team te doen leer je ook het gedrag van een ander beter te herkennen én begrijpen. Waardoor je als team uiteindelijk ook beter kunt samenwerken.

Het is niet bedoeld om te oordelen, maar juist om inzichten te geven.

Stefanie zag overeenkomsten met onze 5 elementen (Wu Xing) en een idee was geboren. Het assistententeam, inclusief Stefanie, gaat aan de slag met DISC! Het bedrijf Digiredo werd benaderd, hier hebben zij ook veel ervaring met dierenartspraktijken waardoor ze onze setting ook beter begrijpen.

Als eerste kregen we allemaal een vragenlijst per mail. Hierin moest je steeds uit 4 “kreten” degene aanklikken die jou het meest en het minst aanspraken of van jou op toepassing waren.

Vanuit hier werd een uitgebreid rapport gemaakt waarin werd beschreven welke onderdelen (kleuren) bij jou het meest naar voren komen. In je gewone leven, op het werk, maar juist ook in stresssituaties.

Dit rapport werd tijdens een online live gesprek met een medewerkster van Digiredo doorgenomen en toegelicht. Ik moet zeggen dat ik dit stuk al ontzettend interessant en leuk vond. Veel weet je natuurlijk al wel, maar net een andere invalshoek of benadering werkt dan toch weer net iets anders.

Op vrijdagmiddag 24 juli kwamen we met het team samen en kwam Kim (van Digiredo) om met ons als groep aan de slag te gaan.

Natuurlijk hadden we onderling al wel het een en ander besproken en grapjes gemaakt. “Welke kleur ben jij?” “Oja dat had ik wel verwacht”.

De middag werd gestart met een nog duidelijkere uitleg over DISC en de bijbehorende types/kleuren. Kim benadrukte nogmaals dat er geen goed of fout is. Wat belangrijk is, is je eigen type herkennen. Weten wat je eigen sterke punten zijn, maar ook je eventuele valkuilen. En natuurlijk hoe pas je dit toe in het team. Zit iedereen op een geschikte plek of moeten taken misschien anders verdeeld worden?

Rood (D) zijn de echte doeners en beslissingen nemers. Zij zien een doel en willen daarop af. Niet teveel poespas, gewoon de taak afronden. Een (vrij extreem) voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Trump.

We kwamen tijdens deze middag erachter dat Eric onze “rode leider” is. Veel overeenkomsten met de omschrijvingen, wat natuurlijk ook nodig is als eigenaar van een inmiddels vrij grote praktijk.

Geel (I) zijn de creatievelingen. Vol ideeën, enthousiast, dynamisch en houden van gezelligheid. Een (extreem) voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Jochem Meijer.

Groen (S) zijn de geduldige sociale types. Groepsverband is voor hen erg belangrijk. Mensgericht en echte teamplayers. Deze types houden niet zo van veranderingen en zijn wat bedachtzamer dan de Rood en Geel.

Blauw (C)  is van de regels. Bedachtzaam, punctueel, dingen tot de bodem uitzoeken en werkt graag met lijstjes of schema’s. Je ziet deze bijvoorbeeld veel terug in de boekhouding.

Kim had voor iedereen een groot vel papier gemaakt waarop jouw kleur naar voren kwam. Nu moest iedereen 2 positieve punten van haar collega’s opschrijven en deze bij diegene opplakken. Ook moest je 2 positieve eigenschappen uit je eigen rapport kiezen, waarvan jij vond dat die het meest van toepassing waren op jou. Zo werd heel mooi duidelijk hoe je collega’s jou zien en of dit overeenkomt met je rapport en hoe jij jezelf ziet.

In een schema werd vervolgens weergegeven wie waar staat en hoe dit veranderd in een stresssituatie.

Om het een en ander nog beter toe te lichten kregen we een opdracht. We werden verdeeld in 2 groepjes en elk groepje kreeg een zak spaghetti en marshmallows. In 7 minuten tijd moesten we een zo hoog mogelijke toren bouwen.

Kim ging ons in de tussentijd observeren. Het uiteindelijke doel is namelijk niet het enige wat belangrijk is, de weg ernaar toe kan minstens zo belangrijk zijn.

Heel leuk en grappig om te zien hoe verschillend de aanpak van de 2 groepjes was.

Het uiteindelijke resultaat? Joyce, Lisette, Marlies en Reineke hadden een stabiele vrij hoge toren. Ilse, Stefanie en ik hadden een toren die iets lager was… En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat onze toren ook niet heel stabiel was. Na nog geen minuut zelfstandig te hebben gestaan zakte hij als een pudding in elkaar.

 

Al met al was het een ontzettend leuke en leerzame middag! Wat mij betreft hadden we al een top team, maar hopelijk gaan we door de handvatten en tips van Kim elkaar nog beter begrijpen.

Oja voor degene die het zich nog afvragen, ik kwam vrij saai uit de test 😉

In de basis, op werk en in stress vrijwel hetzelfde. Veel geel met groen. In stress zakt het groen iets af en komt het geel nog meer naar voren, in combinatie met een klein beetje rood.

Na de training hebben we nog gezellig met elkaar een hapje gegeten in het zonnetje en nagepraat over alle indrukken.

Scroll naar boven