Den Hoek

Hernia bij de hond

Wat is een hernia?

Discus hernia of hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia) waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Bij de hond is de wervelkolom tot aan het bekken opgebouwd uit 7 nekwervels, 13 borstwervels en 7 lendenwervels. Deze wervels worden van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn enigszins elastisch en dragen daardoor bij aan de schokdemping in de wervelkolom.

Bij extreme schokken op de wervelkolom, door bijvoorbeeld aanrijding, kan de tussenwervelschijf verplaatst worden en daardoor op het ruggemerg en de spinale zenuwen gaan drukken. Het ruggemerg loopt door de gaten aanwezig in het bovenste gedeelte van de wervels en ligt precies boven de tussenwervelschijven. De spinale zenuwen lopen van het ruggemerg door openingen van de wervels naar de verschillende organen en spieren. (figuur 1: zij aangezicht van een stukje wervelkolom met discus hernia. Figuur 2: zijkant bekeken van onder: met aanduidingen van de verschillende structuren.)

figuur 1: zijaanzicht van een stukje wervelkolom met discus hernia:

 

 

 

 

 

Figuur 2: zijkant bekeken van onder (met aanduidingen van de verschillende structuren):

 

 

 

 

 

 1. Ruggenmerg
 2. Dorsale zenuw wortel
 3. Zenuwknoop
 4. Ventrale zenuw wortel
 5. Spinale zenuw
 6. Tussenwervelschijf: kraakbeen ring
 7. Tussenwervelschijf: geleikern
 8. Wervellichaam

Discus hernia is een neurologische aandoening aangezien het een beschadiging van het zenuwstelsel betreft. Het is zelfs de meest voorkomende neurologische aandoening bij de hond.

Kleinere hondenrassen met korte pootjes en relatief lange rug hebben meer kans om een hernia te ontwikkelen. (bijvoorbeeld: teckel, shih tzu, laso apso, corgi en pekinees) Een verkeerde beweging bij het trappen lopen, achter een bal aangaan of van een stoel afspringen kan dan al een tussenwervelschijf verplaatsing tot gevolg hebben.

Wat zijn de verschijnselen van een hernia?

De ernst van de hernia hangt af van de druk die de tussenwervelschijf veroorzaakt op het ruggemerg en de spinale zenuwen. Zo worden hernia’s ingedeeld in 4 types, naargelang de ernst van de druk op het zenuwstelsel. Bij type 1 is de druk minimaal, maar genoeg om schade te veroorzaken. Bij type 4 is de druk zodanig ernstig dat alle zenuwfuncties zijn uitgevallen.

 • Type 1 : Zeer hevige pijn. De honden gillen het letterlijk uit van de pijn en willen niet meer lopen. Ze houden hun nek of rug verkrampt. Elke beweging is extreem pijnlijk.
 • Type 2: Ook hevige pijn, maar daarbij merk je dat de hond lichtjes met de pootjes gaat slepen. Ze staan minder stevig en vallen makkelijker om.
 • Type 3: Pijn is minder heftig als in de eerste 2 types, maar nog steeds aanwezig. Ze zakken door hun pootjes en kunnen soms niet meer staan. Ze hebben wel nog pijn gevoel in de voetjes als je daarin knijpt.
 • Type 4: Geen pijn en complete verlamming. Waarbij ook incontinentie van urine en ontlasting optreedt.

 Het moge duidelijk zijn dat de kans op compleet herstel een stuk groter is bij type 1 dan bij type 4 hernia.

 20 % van de hernia’s bevinden zich in het nekgebied. In die geval zullen verlammingsverschijnselen zowel aanwezig zijn in de voor- als achterpoten.

80 % van de hernia’s bevinden zicht in de rug achter de voorpoten. In dit geval beperken verlammings verschijnselen zich tot de achterpoten.

Hoe weet je dat het een hernia is?

Hernia achtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door een bloedpropje in de bloedvaten thv het ruggemerg, infecties zoals Lyme en tumoren.

Door een rontgen foto en/of MRI kun je vaststellen of het om een ‘echte’ discus hernia gaat.

Wat is de reguliere behandeling?

Reguliere behandeling bestaat uit snelwerkenden corticosteroiden. Met als doel zo snel mogelijk de druk op het ruggemerg en de spinale zenuwen te verlagen. Naast de verplaatsing van de tussenwervelschijf onstaat er namelijk in de meeste gevallen ook zwelling door het trauma. Dit wordt door de corticosteroiden verminderd.

 • Bij type 1 hernia treedt het herstel normaal gezien binnen enkele dagen op en is de pijn verdwenen.
 • Bij type 2 en 3 hernia duurt dit langer maar meestal binnen enkele weken. Chirurgie kan worden overwogen om de druk operatief weg te halen. Dit wordt echter steeds minder gedaan, gezien het feit dat behandeling met medicatie meestal even effectief is gebleken. Bij type 3 kan het voorkomen dat het herstel niet 100% is en dat de hond altijd wat slapper blijft in de pootjes.
 • Bij type 4 is de kans op herstel zeer klein.

Holistische visie op een hernia:

Acupunctuur is een alternatieve therapie die volgens verschillende onderzoeken hetzelfde zwellingsverminderend effect heeft als corticosteroiden.

Het voordeel echter is dat acupunctuur niet de ongewenste bijwerkingen heeft die men bij de corticosteroiden wel ziet.

 Vanuit een holistische visie is een hernia een obstructie in de energieflow door de meridiaan die over de wervelkolom loopt. Hernia’s die al langer bestaan kunnen ook effect hebben op de energie van bepaalde organen naargelang hun lokatie in de wervelkolom en de daarbij mogelijke beginvloeding van bepaalde acupunctuurpunten. Ook kan langdurige schade in bepaalde structuren leiden tot energetische zwakte in het daarbij horende orgaan. Bijvoorbeeld: het zenuwstelsel is gekoppeld aan de nieren. Dus langdurige zenuwzwakte kan leiden tot energetische nierzwakte. Andersom kan deze koppeling ook van belang zijn: pezen en banden rondom de wervels moeten sterk zijn om de hernia zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Een verzwakte lever energie (lever is gekoppeld aan de pezen en banden) kan het herstel van een hernia vertragen.

Acupunctuur en holistische medicatie is er op gericht de energie flow in de meridiaan over de wervelkolom te herstellen en, daar waar nodig, energetische orgaanzwaktes en hun gekoppelde structuren te versterken en te herstellen.

Scroll naar boven