Den Hoek

Vragen vuurtje 17/10

Vraag: “Op jullie site staat een stukje over drinkwater van paarden. Nu hebben ze bij een vriendin op stal grondwater, dat ruikt ook erg naar ijzer en het is erg groen en er komen veel algen mee. De paarden drinken het goed en zijn gezond. Het water wordt zeker niet gedronken door mensen. In hoeverre is het schadelijk voor paarden. Is dat iets op de lange termijn? Wat kan teveel ijzer bijvoorbeeld betekenen voor een paard? Waar zou het water getest kunnen worden?” ➡️ Ja dit kan op lange termijn zeker problemen opleveren voor de paarden. Afvalstoffen kunnen zich bijvoorbeeld ophopen in de lever, waardoor er op den duur klachten zoals jeuk of bulten kunnen ontstaan. Waterkwaliteit testen kan onder andere bij de GD: https://www.gddiergezondheid.nl/Producten-en-diensten/Producten/Paard/Kwaliteit-drinkwater 

Vraag: “Wat vinden jullie van vitafloor voor paarden?” ➡️ We hebben er te weinig ervaring mee om echt iets zinnigs over te kunnen zeggen. 

Vraag: “Welk middel kan je veilig en effectief tegen vlooien bij de hond gebruiken? Ik heb al diverse natuurlijke middelen gebruikt, maar die helpen helaas onvoldoende. De omgeving pak ik ook aan (zoals dagelijks stofzuigen, kleden weghalen, ligplekken behandelen, etc.).” ➡️ Helaas is dit een lastige kwestie. Reguliere middelen bevatten altijd een bepaalde vorm van gifstoffen dus er kan altijd een reactie optreden bij het dier. Stronghold is een regulier middel waar we over het algemeen redelijk goede ervaringen mee hebben. STOP! is een “groen” alternatief. Verder kan soms zinvol zijn om de hond te wassen met een vlooienshampoo. 

 

Vraag: “Is er via natuurgeneeswijzen/voeding een behandeling voor maanblindheid/ uveitis bij een paard? Uitsluitend natuurgeneeswijzen / voeding of in combinatie met allopathische middelen zoals dexamethason oogdruppels?” ➡️ Ja, wij behandelen ook wel paarden met maanblindheid. Het traject en resultaat is geheel afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt en de rest van de algehele gezondheid van het paard.

Vraag: “Ik vraag me af of het kwaad kan als je hypo Balance geeft aan een paard waarvan je niet 100%zeker weet dat ze cushing heeft? (wordt volgend jaar opnieuw getest, nu waarde 128)” ➡️ De bloedwaardes kunnen erg afhankelijk zijn van het moment van testen. Daarom is dit voor ons ook niet altijd een, bindende, leidraad. Klinische kenmerken zijn in sommige gevallen belangrijker. Dus als er op basis van de klinische kenmerken een verdenking is van PPID kan het geen kwaad om de Hypo balance in te zetten.

Scroll naar boven