Vandaag gaan we weer een aantal vragen beantwoorden die gesteld zijn tijdens Vragen Vuurtje op Vrijdag.
Vraag: “Heeft het zin een paard knoflook te voeren om m minder aantrekkelijk te maken voor steekbeestjes?”
➡️Wij zijn geen voorstander van het voeren van knoflook aan dieren.
In knoflook en alle andere ui-achtigen zit het stofje N-propyl disulfide. Dit stofje kan een mens wel verwerken, maar diersoorten zoals het paard en de hond kunnen het niet verwerken. Voor ons wegen de toegeschreven positieve effecten van knoflook niet op tegen de toxische belasting van knoflook. Wij geven daarom dus een negatief advies voor het gebruik van knoflook in voeding- en voedingssuplementen bij paarden.
Op onze website staat een artikel hierover:
Vraag: “Bij mijn 18 jarige merrie is chronisch hoefkatrolontsteking geconstateerd. Wat adviseren jullie hierin, kwa voeding eventuele supplementen, huisvesting/training.”
➡️Dit is geheel afhankelijk van het dier en de gradatie van de aandoening. Over het algemeen kan bijvoorbeeld een supplement zoals de Joint comp eventueel in combinatie met CDB olie uitkomst bieden. Daarnaast kunt u zelf ondersteuning bieden in de vorm van geluidstherapie van Information Medicine.
Zoveel mogelijk vrije beweging is voor elk dier wenselijk en zeker in dit soort gevallen. Training is geheel afhankelijk van wat het paard aankan.
Kortom een kant en klaar advies is niet te geven zonder een consult.
Vraag: “Wanneer een paard in een situatie sedatie nodig heeft, in dit geval bij hoefbekappen. Bestaat daarvoor ook een goed middel welk verantwoord is om zelf toe te dienen?”
➡️Nee, echte sedatiemiddelen zijn niet vrij verkrijgbaar. Er zijn wel veel natuurlijke rustgevende middelen op de markt die kunnen ondersteunen (ook bij training, want dat is wel aan te raden). Denk dan aan Phytonics Strezz, Bach Rescue, PUUR Calm, en/of PUUR Tranquil.
Vraag: “Bestaat er een test, om te kijken of een hond het herpes virus heeft?”
➡️Het CHV virus zelf kan worden aangetoond met de PCR test. Dit kan in het slijmvlies van de schede van de teef en in het sperma van de reu. Lastig daarbij is wel dat op het moment van testen de hond het virus moet uitscheiden.
Bij overlijden kan er achteraf sectie worden gedaan.
Met de Lecher-antenne is het eventueel energetisch te meten.
Vraag: “Wat is jullie advies bij vermoeden van een maagzweer?”
➡️Als eerste goed het management onder de loep nemen. Rantsoen, huisvesting, kan er ergens sprake zijn van (lichamelijke) stress? Ondersteunen met een supplement voor de maag zoals Phytonics Gastri comp of Mastic Horse. Eventueel ondersteunen met de geluidstherapie van Information Medicine.
En als het dier niet voldoende opknapt verder onderzoek laten doen. Vaak is een maagzweer niet een opzichzelfstaand probleem, maar een secundair probleem (een gevolg van…).