Den Hoek

Mok in de sok

Mok in de sok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Meestal komt mok voor in de kootholte, maar mok kan zich ook verder over het paardenbeen verspreiden, dan wordt het rasp genoemd. In het najaar, in een vochtige omgeving, komt mok extra vaak voor.

Mok kent verschillende oorzaken, variërend van een uitwendige beschadiging van de huid door bijvoorbeeld schurend zand en modder of overmatig wassen, tot bacteriële- en schimmelinfecties of mijt.

Bij mok raakt de huid in de kootholte geïrriteerd, wat zich uit in roodheid, schilfers en/of korstjes. In erge gevallen kan er sprake zijn van kloven in de kootholte.
Bij droge mok ontstaan droge kloven, terwijl natte mok zich juist kenmerkt door vochtige kloven met dikke korsten.
Bacteriën en schimmels gedijen goed op dit soort geïnfecteerde, vochtige plekken. Door de jeuk die ontstaat kunnen paarden gaan stampen en schuren met de benen en bij veel pijn kan een paard zelfs kreupel gaan lopen.

Het is belangrijk om de aangedane plekken zo droog en schoon mogelijk te houden. Toch is het niet aan te raden om de benen heel vaak schoon te maken omdat de huid dan niet de kans krijgt om te herstellen. Eenmalig schoonmaken en daarna goed droog houden is het beste. Zorg daarnaast dat de stal schoon is en dat het dier buiten ook op een droge ondergrond kan staan. Kies anders (tijdelijk) voor de stal bij regenachtig weer.
Laat korstjes die ontstaan zitten, dit is een teken dat de huid zich herstelt!
Het gebruik van een goede wondzalf is aan te raden om de huid te ondersteunen tijdens het herstel en de huid soepel te houden.

Het is belangrijk om mok ook van binnenuit aan te pakken.
Onder andere een juiste balans in de darmflora en een goede weerstand is hierin cruciaal.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk

Scroll naar boven