Al onze medewerkers hebben een sterke band met dieren. De een is meer van de katten, de andere van de honden en we hebben natuurlijk ook een aantal diehard “paardenmeisjes”.
Maar wat voor soort dier ook de voorkeur heeft, we hebben 1 ding gemeen: zodra er een puppy de praktijk binnenkomt vallen we allemaal in katzwijm!
Voor mij ongetwijfeld 1 van de leukste onderdelen van mijn werk, puppy’s knuffelen.
Gelukkig zijn de meeste pupjes die bij ons komen kerngezond en komen zij naar de praktijk omdat ze zeer bewuste baasjes hebben: die willen een titertest laten uitvoeren.
De titertest (van VacciCheck) is een betrouwbare test die antilichamen (antistoffen) in het bloed meet tegen de meest voorkomende besmettelijke virusziekten bij hond of kat.
Bij de hond zijn dit infectieuze hepatitis (besmettelijke leverontsteking, CAV-1 & CAV-2), Parvo (CPV) en Distemper (ook wel hondenziekte of ziekte van Carré genoemd, CDV).
Een titertest bij de kat is ook mogelijk, deze test op Panleukopenie (kattenziekte, FPV), Niesziekte herpes (FHV-1 of FHeV-1) en Niesziekte calici (FCV).
Het voordeel van de VacciCheck titertest, ten opzichte van bijvoorbeeld een laboratoriumtest, is dat er maar één druppeltje bloed nodig is en dat de uitslag binnen een half uurtje bekend is.
Het is niet belastend voor het dier en minder pijnlijk dan een vaccinatie. Met wat extra afleiding en heel veel lieve woorden merken de dieren er zo vaak weinig tot niets van.
Wanneer er uit de test komt dat er voldoende antilichamen zijn, dan is het dier beschermd en heeft vaccineren dus geen enkele zin. Een vaccinatie zal dan niets doen en de bescherming zal ook niet toenemen.
Mocht er uit de titerbepaling komen dat de hond of kat niet optimaal beschermd is dan kunnen we zo passend mogelijk vaccineren. Dus niet standaard elke paar jaar “de cocktail enting”, maar gericht per dier kijken wat er nodig is en wanneer.
Dit is een enorme uitkomst voor dieren die heel erg gevoelig zijn en bijvoorbeeld allergieën hebben of epilepsie.
De VacciCheck meet niet alleen de antilichamen die ontstaan zijn na een vaccinatie of een besmetting, maar ook de tijdelijke (maternale) antilichamen die pups en kittens van de moeder meekrijgen vlak na de geboorte. Zolang deze nog aanwezig zijn is de kans groot dat een vaccinatie niet aanslaat.
In de meest ideale situatie worden pups en kittens al vanuit het nest getiterd, zo krijgt men een duidelijk beeld van de snelheid waarmee deze maternale antilichamen verdwijnen en kan er op het juiste moment gevaccineerd worden.
In plaats van meerdere vaccinaties kan er in de meeste gevallen worden volstaan met slechts één vaccinatie. Vanaf 3 weken na deze vaccinatie wordt een controle titer geadviseerd om te checken of de vaccinatie goed en volledig is aangeslagen.
De praktijk heeft tot nu toe uitgewezen dat vooral deze dieren torenhoge titers hebben. Het is goed mogelijk dat die ene vaccinatie, die op het juiste moment gegeven is, wel eens levenslang bescherming kan bieden. Dit kun je controleren door bij volwassen dieren om de 3 jaar een titerbepaling te laten uitvoeren.
Maar ook als uw pupje wel vanuit de fokker al is gevaccineerd is een titertest heel zinvol om te kijken of deze vaccinatie wel is aangeslagen en of deze herhaalt dient te worden.