Den Hoek

Vragen vuurtje 11 oktober

Vraag: “Kan hoefkatrol genezen”?
➡️In de ondervoet van het paard zit een mechanisme dat een katrolwerking heeft, dit is de hoefkatrol. Dit gebied bevindt zich in de achterste helft van iedere hoef en bestaat uit het hoefgewricht, het straalbeentje (de hoefkatrol), de diepe buigpees en de slijmbeurs die tussen de diepe buigpees en het straalbeentje ligt.

Als een van deze structuren beschadigd raakt ontstaat er een ontstekingsreactie die kreupelheid kan veroorzaken, we noemen dit een hoefkatrolontsteking.

Met rust kunnen deze beschadiging wel genezen en kan zelfs de kreupelheid verdwijnen, maar er blijft vaak wel littekenweefsel achter. Dit litteken op de langere duur weer irritatie en daardoor een nieuwe beschadiging opwekken.

Het is dus van groot belang om de omstandigheden, het algehele management, zo optimaal mogelijk te krijgen en te houden voor het paard.

Vraag “Welk product adviseren jullie bij wondjes door jeuk?”
➡️Als het droge wondjes zijn adviseren wij Phytonics Skin cream of Vetramil honingzalf. Als de wondjes vies en smetterig zijn kunt u beter kiezen voor Phytonics All sept spray.

Uiteraard is het erg belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de jeuk!

Vraag: “Wij hebben 3 pony’s met PPID die daar het reguliere medicijn voor krijgen. Kan Hypo Balance ook nog iets voor hun betekenen?”
➡️Jazeker! Wij adviseren de Hypo balance heel veel in dit soort gevallen.

Er zijn zelfs paarden en pony’s die op termijn met minder of zelfs zonder reguliere middelen kunnen.

Doe dit wel altijd in overleg met een dierenarts. U mag hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Scroll naar boven