Vraag: “Wat kan een oorzaak zijn van gaskoliek (behalve suikers/gras)? En hoe kun je gaskoliek voorkomen?”
➡️ Een overschot aan suikers en zetmeel zijn een van de belangrijkste veroorzakers. Daarnaast kan onvoldoende beweging ook een belangrijke rol spelen.
Beweging, een goed rantsoen en voorzichtig opbouwen met de overgang naar het weideseizoen zijn dus ontzettend belangrijk in de voorkoming van gaskoliek.
Daarnaast kan een verstoring van de darmflora een veroorzaker zijn van koliek, denk hierbij aan (teveel) schimmels in de darm.
Voor vragen of meer informatie hierover mag er altijd contact opgenomen worden met de praktijk.
Vraag: “Beetje laat, maar wat kun je het beste geven of doen bij een paard die last heeft van de pollen in de lucht.”
➡️ Bij een allergie is het immuunsysteem overprikkeld, het reageert te heftig. Daarom is het belangrijk om het immuunsysteem te ondersteunen, hiervoor kan bijvoorbeeld Phytonics Immu boost Pro worden ingezet. De Pro is speciaal voor een overprikkeld immuunsysteem.
Daarnaast zijn er diverse ondersteunende middelen op de markt zoals PUUR Pollen en PUUR Apis. Welke voor uw paard het beste zal werken is zo lastig te zeggen, omdat niet alle dieren voor dezelfde pollen allergisch zijn.
Voor een passend advies kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.
Vraag: “Hoe weet ik welk type paard ik precies heb? Hout, vuur, metaal etc. Merrie is, ondanks dat ze de hele dag buiten staat, snel onrustig, ook op stal, en zou graag willen weten of evt een kruiden aanvulling invloed zou kunnen hebben op haar karakter/gedrag.”
➡️ Vaak zie je bij dieren dat 1 type de overhand heeft, maar dat ze nooit 100% 1 type zijn. Het boek van Eric Laarakker “Paardentype” legt al een hoop uit.
Mochten er vragen zijn of als u hulp hierbij nodig heeft, mag u altijd een keer vrijblijvend bellen met het telefonisch spreekuur op donderdagochtend tussen 08.30 – 09.00 uur.