Vraag: “Wat is de behandelwijze voor een paard met een peesblessure?
Mijn paard heeft een gat in het check ligament, de dierenarts die de echo gemaakt heeft gaf als advies om haar op een klein stukje te zetten zodat ze niet gaat rennen, het been te koelen en te stappen aan de hand.
Nu hoor ik veel verschillende verhalen waar ik helemaal gek van wordt.
Een week lang heb ik geprobeerd haar apart te houden, maar nu weer gewoon bij de kudde gezet en ze is veel rustiger. Koelen doen we wel iedere dag ivm de zwelling en warmte op de pees, maar ik hoorde ook dat dat misschien juist niet goed zou zijn. Stappen aan de hand hoor ik ook verschillende verhalen over.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende meningen over behandelingen als laseren, bloedplaatjes inspuiten, stamcellen inspuiten, bloedzuiger therapie en alles wat er op lijkt….”
➡️ Een kant en klaar behandelplan kunnen we u hier helaas niet geven, daarvoor kunt u het beste een keer contact opnemen met de praktijk. Bij blessures aan de pezen kunnen we u wel advies voor ondersteuning van binnenuit. MSM is erg belangrijk voor pezen en banden. Daarnaast is Phytonics Tendon comp een heel mooi middel om de doorbloeding te stimuleren en de pezen van binnenuit te ondersteunen. Ook de lever is erg belangrijk, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Hiervoor zetten wij vaak de Phytonics Liver comp in.
Op de site van Phytonics kunt u daar meer over lezen (externe link).
In gesprek met de Hoefslag heeft Eric Laarakker een keer zijn visie gedeeld over boxrust (externe link).
Vraag: “Mijn paard heeft snel last van eiwit bulten. Hij is 3 jaar. Ik wil hem toch graag ondersteunen om goed spieren op te bouwen. Wat zouden jullie adviseren qua voeding of supplement. Hij krijgt nu alleen brok en hooi.”
➡️ Het kan in dit soort gevallen zinvol zijn om te kijken of de bulten echt van eiwit komt of dat het een andere oorzaak heeft. En zo ja, waarom dit ontstaat.
Vanuit hier kun je dan een gericht plan opstellen.
Voor de opbouw van spieren is bijvoorbeeld Phytonics Muscle support een mooi supplement.
Vraag: “Mijn hond heeft een trage schildklier, hier krijgt hij Forthyron voor. Ook heeft hij een lekke hartklep, hier krijgt hij Vetmedin voor. Trage hartslag, rond de 40 slagen per minuut.
Op zich gaat het heel goed eigenlijk alles onder controle.
Maar een jaar geleden heeft hij vrij plotseling een geluidfobie en verlatingsangst ontwikkeld, nu heb ik ergens gelezen dat dit kan samenhangen met z’n schildklierprobleem, weten jullie hier meer van en hebben jullie hier info over/een oplossing voor?
Door alles goed te managen is t trouwens heel goed te handelen hoor. Het is een Catalaanse herder reu, gecastreerd, van 13 jaar.”
➡️ Dit een medisch te gecompliceerde vraag om hier zo antwoord op te geven. Een van onze dierenartsen helpt u graag verder. Klik op deze link voor meer informatie over het telefonisch consult.